ponedjeljak, 16.02.2009.

korisni savjeti

evo, i ovo sam dobila e-mailom, pa smatram da je korisno objaviti na znanje svima


ATM

Ako vas ikada lopov ili netko drugi prisili da podignete novce na bankomatu, unesite svoj PIN naopako..

Tako, ako je vaš PIN 1254, vi unesite 4521. Bankomat će vam dati vaše novce, ali će to automatski prepoznati kao poziv upomoć i alarmirat će policiju za koju lopov ne zna.

Ta opcija postoji na svim bankomatima, ali mnogo ljudi to ne zna.


KAKO VAM MOBILNI TELEFON MOZE POMOCI U VANREDNIM SITUACIJAMA

KAKO BILO GDJE U SVIJETU POZVATI HITNU POMOC, POLICIJU...
Jedinstveni broj za vanredne situacije koji se sa mobilnog telefona moze pozvati bilo gde u svetu je 112. Ukoliko se nadete izvan signala vase mreze a u pitanju je vanredna situacija, pozovite 112 i vas telefon ce traziti bilo koju postojecu mrezu na mjestu gdje se nalazite. Potom cete na displeju vidjeti brojeve hitnih sluzbi za podrucje u kojem ste.. Zanimljivo je: broj 112 mozete birati cak i kada je tastatura na vasem telefonu zakljucana - probajte i sami!

KLJUCEVI ZA DALJINSKO OTVARANJE AUTA OSTALI ZAKLJUCANI U AUTU
Ovaj ce vam trik jednom mozda zatrebati. Ako zakljucate kljuc od auta u autu, a rezervni kljuc imate kod kuce, uradite slijedece: nekoga ko je u kuci sa vaseg mobitela zovnite na njen-njegov mobitel. Vas mobitel drzite 30-tak centimetara od vrata vaseg auta. Osoba u vasoj kuci treba drzati u ruci kljuc vaseg auta blizu mobitela i da pritisne dugmic za otkljucavanje. Vas auto ce se otvoriti. Razdaljina uopce nije bitna, vazno je samo da na mobitel pozovete osobu kod koje je rezervni daljinski kljuc za otvaranje vaseg auta.

SKRIVENA REZERVA U BATERIJI VASEG MOBITELA

Zamislite da je baterija vaseg mobitela pri kraju, potreban vam je telefon, a punjac nije kod vas. Nokia telefoni imaju mogucnost rezervne snage baterije. Da biste je aktivirali, ukucajte * 3 3 7 0 # i vas telefon ce imati 50% dopunjenu bateriju. Telefon ce ovu rezervu nadoknaditi tokom sledeceg punjenja baterije.


KAKO POTPUNO ONEMOGUCITI KORISTENJE VASEG MOBITELA AKO GA NEKO UKRADE
Prvo morate znati serijski broj vaseg mobitela. Da biste saznali koji je to broj, ukucajte * # 0 6 # i na displeju ce se pojaviti 15-cifreni broj.
Ovaj broj je jedinstven za vas aparat. Zapisite taj broj i cuvajte ga na sigurnom. Ako vam neko ukrade telefon, pozovite vaseg operatera, izdiktirajte serijski broj, i operater ce moci da blokira vas telefon, koji ce biti potpuno beskoristan cak i ako lopov promeni sim-karticu. Iako verovatno necete dobiti nazad vas telefon, barem cete znati da kradljivac od njega nema nista. Kada bi svi ovako postupali, dalje krade mobitela ne bi imale svrhe.


(11:28) komentari(9) printaj (?)

<< Arhiva >>

Creative Commons License
Ovaj blog je ustupljen pod Creative Commons licencom Imenovanje-Dijeli pod istim uvjetima.